Trip naar Tallinn
Blijf op de hoogte en volg Bart
21 December 2013 | Zweden, Sundsvall
vorige week is ook weer veel te snel gegaan, ik heb vandaag dan weer een gaatje vrij kunnen maken om een update te schrijven, maar op het moment is het nog chaos! de kerst staat namelijk ook al weer voor de deur en we hebben een hoop te doen..
Dinsdag hadden we informatie middag op school over wat er allemaal gedaan moet worden voor we terug gaan, verder hadden we fika met traditioneel kerst eten en drinken gehad, de rest van de dag heb ik niet heel veel gedaan, alelen de kamergenote van Adelina geholpen met programmeren voor een project.
Woensdag en Donderdag heb ik weer aan de assignments voor Web Programming gewerkt, deze zijn op zich wel aardig te doen, als je de taal kent.. (mijn kennis in jQuery en PHP/mySQL was zo goed als nul)
Donderdag avond was ik uitgenodigd voor het verjaardagsfeest van Gosia, eigenlijk is ze Januari jarig, maar ze wou het nu al vieren voor de mensen die weg zijn tijdens kerst en oud en nieuw. We hebben samen wat gegeten en daarna een film gekeken.
die avond was het super hard aan het stormen over heel Zweden, zo erg dat er in sommige plaatsen stroom uitval was en dat de treinen tot vrijdag middag niet zouden rijden in het midden van Zweden..
En dat nou net op de dag voor we vertrekken naar Estland
Vrijdag ochtend stonden we om 8 uur op Sundsvall Centraal te wachten voor goed nieuws, maar er was niks veranderd en de eerste trein zou op zijn vroegst in de middag komen..
Gelukkig waren er bussen ingezet tussen Sundsvall en een andere plaats vanwaar de treinen wel reden. We zijn dus eerst met de bus gegaan en daarna een keer overgestapt op een trein en zo zijn we in Stockholm gekomen.Ik moet echt zeggen dat Patrick (onze reisleider) goed werk heeft verricht onder deze omstandigheden!
In Stockholm hebben we wat rondgelopen in het centrum, veel foto's genomen en daarna met de metro naar de boot gegaan.
Het was dezelfde boot als de trip naar Åland, het enige verschil was dat de gemiddelde leeftijd van de mensen op de boot zo'n 40 jaar hoger lag dan met de trip naar Åland, dat zegt dus wel genoeg over het uitgaan op de boot..
Eerst hebben we alcohol ingeslagen op de boot in de tax-free shop en daarna hebben we voorgedronken in onze kamer, ik sliep op de kamer met een Belg en een Nederlander, dus we hebben een groot gedeelte van de trip Nederlands kunnen praten :)
Voelde wel heel apart om zoveel Nederlands te praten, in Nederland misschien toch maar een taalcursus volgen :P
In de avond hadden Adelina en ik eerst ingedronken en daarna zijn we naar de "Aluminium disco" geweest, er waren alleen niet veel mensen meer dus zijn we vrij vroeg weer terug gegaan..
Zaterdag ochtend om 10 uur kwamen we aan in Tallinn waar we de dag door konden brengen. Tallinn is een super oude stad, het centrum komt uit het jaar 1300 en alles ziet er origineel uit, inclusief ongelijke wegen en de afwezigheid van verkeersborden.. (de manier van rijden is levensgevaarlijk daar) schijnt vergelijkbaar te zijn met Rusland.
's middags hebben we wat gegeten in kompressor, een bekend pannekoekenrestaurant in het oude centrum, verder hebben we super veel foto's gemaakt.
Om half 6 zouden we weer moeten inchecken op de boot, maar we hadden besloten om om half 5 nog ff Estlandse alcohol te gaan halen bij een dichtbijzijnde alcoholwinkel. Dit was zeker niet één van onze beste ideeën, we hebben daar een half uur gestaan en dankzij mijn geweldige gevoel voor richting waren we verder het centrum in gelopen in plaats van naar de boot..
met nog 10 minuten tijd kwamen we erachter dat we compleet verkeerd liepen, we zouden dus nooit meer op tijd op de boot komen, lang leve de taxi!
Uiteindelijk zijn we met een minuut speling op de boot gekomen. Dat was wel ff spannend..
's avonds hadden we eerst een hele leuke dansvoorstelling, daarna speelde een live band. Die avond was de storm nog heviger dan de avond ervoor en de boot schommelde de hele avond heen en weer.
deed me een beetje denken aan de titanic, maar was wel grappig tijdens het dansen en over de gangen lopen :)
Daarna zijn we nog naar de Aluminium disco geweest en er waren nu meer jongeren, dus dat was wel leuk. op het laatst hebben we nog wat gehaald bij de fastfood keten op de boot en zijn we terug gegaan naar de kamer.
Zondag ochtend moesten we om 10 uur van de boot af en daarna zijn we met de metro naar het Vasamuseum geweest, dit is een museum over het eerste oorlogsschip van Zweden.
Dit schip heeft nog geen kilometer afgelegd op open zee voor deze gezonken is, vrij zonde want het schip zag er super mooi uit, dit is waarschijnlijk ook het teken voor Zweden geweest om verder niet te veel meer met oorlogen te bemoeien :P
Het was verder wel een heel mooi museum :) na een paar uur rond gelopen te hebben zijn we terug gegaan naar de bus en na de lange busreis van ongeveer 7 uur kwamen we weer aan in Sundsvall.
In Sundsvall was nog alles hetzelfde, er was weinig te zien van de storm en er was geen sneeuw meer gevallen.
Deze maandag zou ik eigenlijk een update doen, maar dat is er niet van gekomen, ik heb het simpel weg te druk gehad, de laatste week voor kerst is mijn hele schema door de war gegooid en ik ben bijna niet thuis geweest..
De rest van de week zag er ongeveer hetzelfde uit, afgelopen vrijdag heb ik eindelijk weer wat overzicht gekregen en daar ben ik heel blij mee, nu kan ik rustig kerst vieren met mijn familie :D en na de kerst verder werken en alles hier in Zweden afronden!
Ik ben deze week verder niet uit geweest, we hadden vrijdag een feest bij Adelina thuis en gisteren hadden we een feest bij onze buren.
Dat is dus verder niet heel laat geworden, deze feesten zijn wel altijd super gezellig!
Vandaag hebben we eerst een kerstfilm gekeken om alvast een beetje in de stemming te komen, verder hebben we speculaaskoeken gebakken en we gaan zo soep en stamppot eten :D
Vanavond gaan we de eerste home alone kijken, heel typisch omdat allebei onze kamergenoten weg zijn :)
Dat was het weer voor deze en vorige week, ik hoop dat ik volgende week weer gewoon een update kan doen, maar voor nu:
Hele Fijne Kerst en spreek jullie volgende week!